Kunstuitstapjes 2023

barnaart

Start 11-1-2023

kosten € 70,- voor 5 excursies  *VOL*

U betaald zelf uw reiskosten, lunch en de entree van de diverse musea

Maximaal 15 personen

Inschrijven

11 Januari: Haarlem Teylers museum en Huize Barnaart 
Teylers Museum staat in het teken van het werk van David Hockney, een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars van dit moment. In Hockney’s Eye worden Hockneys tekeningen, schilderijen en fotografische en digitale werken niet alleen in de tentoonstellingszaal getoond, maar ook geïntegreerd in de historische zalen van het museum. Maak kennis met Hockneys eigenzinnige theorieën over perspectief en het gebruik van optische hulpmiddelen. Ontdek hoe hij hiermee experimenteert en kijk door zijn ogen naar het werk van oude meesters. Het Huis Barnaart is een monumentaal herenhuis aan de Nieuwe Gracht 7 in Haarlem. Het is sinds 2021 te bezoeken als museum.  

8 februari: Leiden Lakenhal en wevershuisje 
ZEVEN EEUWEN LEIDS LAKEN Museum De Lakenhal ontleent haar naam aan de bloeiende zeventiendeeeuwse lakenindustrie. In de monumentale ‘Laecken-Halle’ werden de lakense stoffen gekeurd, voordat deze over de hele wereld werden verscheept. Ontdek alles over deze bijzondere textielindustrie vroeger en nu tijdens de rondleiding. Lunch (eigen kosten) Het Leids Wevershuis is een van de laatste wevershuisjes in de ZuidHollandse stad Leiden in originele staat en geconsolideerd als museum. Het huis zelf, het grote antieke weefgetouw, waarop nog dagelijks geweven wordt, en het eenvoudige interieur van een arbeiderswoning vormen de kern van de expositie.  
we starten met Koffie drinken bij Paco Caio, vlakbij het station.  

15 maart: Amsterdam Joodse buurt, inclusief Portugese Synagoge en Joods museum 
In de zeventiende en achttiende eeuw was Amsterdam een van de grootste en belangrijkste Joodse steden van de wereld. Dat zie je nog altijd terug in het Joods Museum en in het hart van het Joods Cultureel Kwartier.  
Rondleiding door Frank Elzas in deze Joodse Buurt en de Portugese Synagoge. Het Joods Museum in Amsterdam is een museum dat de Joodse cultuur, religie en geschiedenis belicht. Het museum is sinds 1987 gelegen aan het Jonas Daniël Meijerplein in het hart van de oude Joodse Buurt.  
Onderweg is er gelegenheid om koffie te drinken bij café Koosje.

12 april: Zaandam Czaar petershuisje en het Zaans Museum  
Het Zaans Museum is een cultuurhistorisch museum op de Zaanse Schans in de plaats Zaandam in de Nederlandse gemeente Zaanstad. Het museum opende in 1998 en toont cultuurhistorische en streekgebonden collecties over de woon- en industriële cultuur van de Zaanstreek. Het Zaans Museum is een cultuurhistorisch museum op de Zaanse Schans in de plaats Zaandam in de Nederlandse gemeente Zaanstad. Het museum opende in 1998 en toont cultuurhistorische en streekgebonden collecties over de woon- en industriële cultuur van de Zaanstreek. In 2009 werd daar de Verkade Experience aan toegevoegd. Daarnaast zijn sinds 2015 drie locaties met levende geschiedenis op de Zaanse Schans onderdeel van het museum: de Kuiperij, het Jisperhuisje en het Wevershuis. Czaar Peterhuisje is één van de oudste houten huisjes van Nederland. Peter de Grote logeerde er toen hij voor scheepstimmerman leerde. Russische tsaren, vorsten en zelfs Napoleon bezochten het!

 
24 mei: Alkmaar Stedelijk museum en rondwandeling  
Voorjaar 2023 krijgen de beroemdste kunstenaars van de twintigste eeuw een hoofdrol in Stedelijk Museum Alkmaar: Vincent van Gogh (1853-1890), Paul Cézanne (1839-1906) en Henri Le Fauconnier (1881-1946). Welke invloed hebben zij gehad op de ontstaansgeschiedenis van de Bergense School. Met rondleiding van een gids van het museum De invloed op de 'jonge garde' In de tentoonstelling is een selectie originele werken van Vincent van Gogh, Paul Cézanne en Henri Le Fauconnier opgenomen, die in het eerste decennium van de twintigste eeuw ook daadwerkelijk gezien en bestudeerd werden door de ‘jonge garde’ van de Bergense School. Stedelijk Museum Alkmaar combineert de werken van de drie grote meesters met de oeuvres van Bergense School kunstenaars van het eerste uur: Leo Gestel, Gerrit Willem van Blaaderen, Else Berg, Mommie Schwarz, Dirk Filarski en de broers Wiegman. De tentoonstelling laat hiermee een nieuw en genuanceerd beeld zien van het ontstaan van het expressionisme in Nederland. Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School is daarmee een waardevolle aanvulling op de Nederlandse kunstgeschiedenis. Lunch (eigen kosten) Ben je altijd al nieuwsgierig geweest naar de geschiedenis van Alkmaar en de vele verhalen die er over de stad te vertellen zijn? Naar het verhaal achter de rijkelijk gedecoreerde gevels bij het Moriaanshoofd en het huis Leeuwenburgh? Wat de reden is van de zwarte dakpannen? Wat de ooievaar in dienst van de gemeente precies voor taken uitvoerde? En waar de man woonde die Amerika koffie heeft leren drinken? Dit en nog veel meer vertel ik je tijdens een circa 1,5 tot 2 uur durende privé rondleiding. Ik laat je de prachtige, historische oude stad zien, neem je mee langs de hofjes en vertel de verhalen 'achter' de mooie panden en monumenten die de Alkmaarse binnenstad rijk is. Ik leid je langs verborgen plekjes in de stad die de meeste toeristen (en inwoners) niet kennen. Het wordt zeker geen saai verhaal met alleen maar droge feiten. Wil je een gezellige stadswandeling in Alkmaar waarbij je ook nog nieuwe dingen te horen krijgt? Zoek dan niet verder! Hou er wel rekening mee dat er veel gelopen zal worden en trek dus goede schoenen aan.