wat doen we in september oktober november en december?

In september is door groep 5 van de Bareel en groep 4 van de Lunetten nog wat groenten geoogst uit de tuin wat van de zomer is geplant . De kinderen hebben spruiten geplukt, prei gerooid en nog wat venkel uit de tuin gehaald. Ze hebben overal van geproefd.
Toen uitleg gegeven over gereedschap en gereedschap gebruiken
Van de appelboom verteld het enten dat vinden ze heel interessant ik vraag dan aan de juffrouw of ze er dan in de klas ook wat wil vertellen via internet en dat lukt wel goed
Op de lege plekken in de tuin roggen gezaaid en vertellen dat ze van dat graan meel malen en dat gebruiken voor roggebrood en gewoon brood van bakken.
Dahlia’s en begonia’s gerooid.
Nieuw van het is jaar. In de kamer staat bij ons een plant daar zitten veel stekken aan. De stekjes er afgehaald en met de kinderen op water gezet in de klas. toen ze voldoende wortels hadden gemaakt op potjes gezet en aan de kinderen mee naar huis gegeven .
Elk kind heeft nu een kamerplant uit de school tuin. Wij kregen zelf leuke reacties van ouders. De plant heet graslelie .
Veel bollen op potjes geplant narcis krokussen en blauwe druifjes
Daarna witlof pennen in een pot gezet en een kuiltje in de grond gemaakt
Groetjes plant Opa’s

wat doen we in april?

Donderdag 11-4-2019 Lunetten
Tulpen plukken
Vandaag met de opa’s en Paulien de de tulpen uit de tuin gehaald het ging in totaal 50 kinderen 2 groepen opa peter lichten de tulpen op de kinderen trokken elk 5 tulpen uit de grond onder toezicht van Paulien opa Kees rolden ze in papier zoo konden de kinderen ze mee naar huis nemen De kinderen waren na afloop zoo enthousiast wij werden voor volgende week uitgenodigd voor de Paas Bruns Paulien Peter Kees

Vrijdag 12-4-2019 de Bareel
Met de opa’s de tulpen uit de tuin gehaald met de kinderen in totaal 76 kinderen elk kind trok 5 tulpen uit tuin de opa’s begeleiden de kinderen .Het was echt een prachtige tulpen dag .

wat doen we in juni?

De Bareel 16-06-2019
Het weer begon heel mooi,  later in de ochtend veel water rond de school.  Vuil verwijderd,  aardbeien geplukt en heel wat groenten geproefd, de eerste bessen geplukt. Later binnen de school aan het insectenhotel gewerkt . Dat valt in de smaak bij de kinderen:  timmeren boren en ideen uitwerken.

Lunetten donderdag 13-6-2019
Vandaag met de kinderen aardbeien geplukt. Opnieuw bonen geplant , de eerste bonen die geplant waren zijn opgevreten door de kraaien. De aardbeien en de groenten in de tuin stonden er mooi bij dus er moest even geproefd de rauwe rode biet en de venkel en eikenblad werd heerlijk van gegeten
Plant opa

 

Schooltuinen met ‘Het Groene Hart’

          Evelaer schooltuin     

Lees meer

wat doen we in maart?

Donderdag 28-02-2019 de Lunetten
Vandaag gestart in de tuin van de Lunetten. Met de kinderen boompjes gesnoeid, radijs gezaaid onder glas, graan gezaaid ( dit is eerst 48 uur voor- gekiemd).
 De kinderen hadden in het voorjaar narcissen in de potten geplant die in de hal van de school gezet worden.

Vrijdag 1-3-2019 de Bareel
Met de kinderen schoffelen. Bij de aardbeien vuil verwijderd. In de kas radijs en wortelen gezaaid graan gezaaid ( dit is eerst 48 uur voor- gekiemd).

Donderdag 21-3-2019 de Lunetten
8.30 uur: met 4 kinderen aardappelen gepoot. Onder toezicht van plant- opa Peter de kinderen geheel zelfstandig laten poten.
juf Paulien zaaide met 3 kinderen rode bieten in potjes. Eerst de potjes met aarde gevuld en mooi met de handjes in de aarde 2 zaadjes per potje gedaan. De gezaaide potjes werden in een klein kasje geplaatst. Na het poten en zaaien plantten de kinderen nog wat uitjes. Nog wat spruitjes geplukt en rouw opgegeten de eerste rabarber getrokken en geproefd dat vonden ze wel wat zuur na het planten en zaaien haalden de kinderen de potjes Muscari ‘s (blauwe druifjes) uit de grond en namen ze mee naar huis

Vrijdag 22-3-2019  de Bareel
9.00 uur: De tuin in met kinderen. De nieuwe water pomp in gebruik genomen, we kunnen nu water uit de sloot pompen . Met 3 groepen  (  70 kinderen)  de potjes  Muscari ‘s (blauwe druifjes) uit de grond gehaald. De kinderen namen ze mee naar huis . Grote poten narcissen uit de grond gehaald en in de hal ven de school gezet dat allemaal onder toezicht van 4 plant-opa’s .

Donderdag 28-3-2019 Lunetten Verhalen van een plantopa 
In de school begint de lente te kriebelen. De kinderen hadden er weer zin in. Nog wat aardappelen gepoot, uien geplant, de spruitjes geplukt en rabarber getrokken.
De laatste blauwe druiven (muscaris) uit de tuin gehaald. Kinderen hadden ook blauwe druiven geplant: In houten bakjes met een doorzichtbare zijkant . In de bakjes was de wortelloop van de bolletjes goed te zien.
Juf Paulien vroeg aan de opa’s of wij in het lokaal van de peuters een verhaal wilden doen over de schooltuin, de zaadjes, de plantjes en de beestjes in de grond.
Wij het lokaal in: heel wat zaadjes, uitjes en poot- aardappels laten zien. Ook wat tarwe laten zien en verteld dat “daar “ jullie broodje nou van gemaakt worden”. .We hebben het over mollen, wurmen en torren gehad. We hebben vertelt dat het allemaal hele schone beestjes zijn. ‘ Nee opa, een wurm is vies’ Opa: ‘Nee hoor, een wurm schuurt zijn lijf altijd in het zand dus blijft hij schoon ‘.Kind: ‘ Opa poept de wurm ook in de grond? ‘Opa zegt: ‘ja! Waarop een heel stel peuters roepen: ‘ bah, ik eet nooit meer groeten uit de grond!’
Toen met de peuters de tuin in: spruitjes en rabarber gegeten en wat wurmen gevangen. Niks vies! De wurmen kropen bij de kinderen op hun hand. Maak daar nou eens voorstelling van: twee plant opa’s in de kring bij de peuters. Het was heel leuk!

Vrijdag 29-3-2019 de Bareel Verhalen van een plantopa
Start 9 uur groep 5 met 8 kinderen de tuin. Opa Carel ging aardappels poten, opa Bert zaaide de spinazie met een paar kinderen in de het kasje. Opa Jan begon met de kinderen een insecten hotel te bouwen, dat was een pracht, het hotel was nog niet klaar.
De andere 2 groepen willen ook nog even lekker timmeren. De kinderen worden constant gewisseld zodat ze met alles mee kunnen doen. Na 25 minuten komen er weer 8 nieuwe kinderen uit de groep en gaan het zelfde werk doen dat gebeurd 3 keer. Na het poten en zaaien werd er druk geschoffeld en geharkt.
Opa Kees leidde de juffrouwen uit Bloemendaal rond door de tuin. Er waren veel vragen over indeling en planttijden. Er was veel bewondering voor de tuin er werden veel notities genoteerd

 

wat doen we in mei?

Donderdag  16-5-2019   lunetten

Groep 4 stond weer te trappellen de tuin in te gaan eerst de stro tussen de aardbeien gestrooid dat de aardbeien niet op het zand komen te leggen de aardappelen groeide heel goed .  De alliums stonden tegen de bloei er kwamen al heel wat insecten op af . Eerste sperziebonen  Kwamen boven de grond .  Oude spruitkool uit de grond gehaald en de kinderen uitgelegd over de bloemen die er op zaten .dat het doorgeschoten spruiten zijn spruitjes die niet geplukt en bloemen geven en dat daar de zaden weer aan kwamen de ouden spruitkool stronk door midden gesneden daar zit het merg opa stak een stukje van in zijn mond kinderen wilden het ook proeven .en vonden het nog aardig smaken  kruiden geplant schorseneren gezaaid gladiolen geplant

Een plant opa

Vrijdag 17-5-2019   bareel

Eerst de tuin ronde ook de uitleg over spruitkool van de merg geproefd vonden het zelf lekker .aardbeien en aardappelen stonden er mooi bij venkel en spitskool groeide ook goed we hebben daar en gazen kap over gezet tegen slakken  Nog wat spinazie uit de kas geoogst .Gladiolen geplant de compost bak geleegd alles was goed verteerd maar wat te droog daar gaan we volgend jaar meer water in gooien voor het vertering proces  maar het was bruikbaar het is gebruik als compost voor de mais  er was weer een klein probleem niet de slakken maar we hadden een mol in de tuin er waren wat courget en pompoen planten uit de grond gelicht er werd weer met plezier gewerkt

Een plant Opa

Brede School

LogoBredeSchoolwebsite

d’ Evelaer en Welschap Welzijn organiseren brede schoolactiviteiten op basis van wensen van scholen.

Lees meer

  • 1
  • 2