
Kunstuitstapjes 2023- 2024
Kunstuitstapjes is een serie van 4 excursies over een cultureel onderwerp, een museum, een tentoonstelling, een stadsgeschiedenis. Datums: 13-12-2023, 10-01-2024, 3 april 2024 en 24 april 2024.
kosten €65,-
De prijs is inclusief koffie en rondleidingen, exclusief vervoer, lunch en entree voor de musea.
Woensdag 13 december 2023
Amsterdam: trein en tram
Koffie drinken bij Blushing.
Van Gogh museum met privé rondleiding!
In de 19de eeuw werden plaatsen vlak buiten Parijs beter bereikbaar via bruggen en treinen. Tegelijkertijd domineerden rokende schoorstenen van fabrieken steeds vaker de horizon. De tentoonstelling laat zien hoe kunstenaars deze veranderingen vastlegden.
Vijf ambitieuze kunstenaars, Vincent van Gogh, Georges Seurat, Paul Signac, Emile Bernard en Charles Angrand, trokken naar de oevers van de Seine om te schilderen. Met hun ezel in het groen legden ze de radicale tegenstellingen vast die ze in het gebied tegenkwamen: recreërende dagjesmensen in de weelderige natuur tegenover de rokende schoorstenen en braakliggend terrein.
Ze vonden er nieuwe, eigentijdse motieven en ontwikkelden hun kleurgebruik en schildertechnieken. Vooral de plaats Asnières was bepalend voor de artistieke ontwikkeling van deze kunstenaars.
Asnières ligt vlak buiten Parijs aan de Seine. Tot ongeveer 1850 stond het bekend als een idyllische groene voorstad waar stedelingen hun vrije tijd doorbrachten. In de tweede helft van de 19de eeuw werd de omgeving van Asnières steeds meer gekenmerkt door opkomende industrie. Vanwege het veranderende landschap en de goede bereikbaarheid vanuit Parijs gingen kunstenaars naar Asnières om te schilderen.
In de tentoonstelling is te zien welke rol Asnières en de Seine hebben gespeeld in de artistieke ontwikkeling van Van Gogh, Seurat, Signac, Bernard en Angrand.
Lunch: Small Talk
Museum van Loon op eigen gelegenheid
In het hart van de Amsterdamse grachtengordel ligt Museum Van Loon, een schitterend woonhuis dat in 1672 werd ontworpen door de architect Adriaen Dortsman. De eerste bewoner was de schilder Ferdinand Bol, een leerling van Rembrandt. De inrichting van het huis ademt nog de sfeer van de rijkdom die de stad in die tijd beleefde.
In de kamers vindt u portretten, schitterend meubilair, fraai zilverwerk en porselein uit verschillende eeuwen. Achter het huis ligt een prachtige tuin. De tuin is aangelegd in de stijl van de 17e eeuw en wordt afgesloten door de fraaie gevelwand van het koetshuis. Een uniek geheel dat u nergens anders meer in deze originele staat aantreft. Wie een kijkje wil nemen achter de gevels van de wereldberoemde grachtengordel, moet beslist een bezoek brengen aan het museum.
Naast de vaste opstelling van huis, tuin en koetshuis organiseert Museum Van Loon tijdelijke tentoonstellingen. De tentoonstellingen hebben telkens een deel van de collectie, het huis of de geschiedenis van de familie Van Loon als vertrekpunt. Het museum programmeert binnen de programmalijnen erfgoed, kunstgeschiedenis en hedendaagse kunst.
Woensdag 10 januari 2024
Leiden: trein
Koffie drinken bij PACO CIAO
Museum van Oudheden Tentoonstelling 1000 jaar Middeleeuwen:
Deze grote tentoonstelling voor alle leeftijden neemt u mee op een kleurrijke tijdreis door het midden van de Middeleeuwen, met het jaar 1000 als eindbestemming. De expositie brengt u dicht bij de mensen van deze tijd en hun ideeën over de wereld. Het jaar 1000 voert langs hun dorpen, bezoekt de keizerlijke residentie in Nijmegen, en klopt aan bij de kathedraal van Utrecht en de schatkamers van Maastricht. Ook neemt u een kijkje in Byzantium en het Rome van duizend jaar geleden.
Van zilveren Vikingdrinkhoorn tot oudste schaakstukken
In de tentoonstelling ziet u meer dan vierhonderd objecten uit heel Nederland, en ook ver daarbuiten. Daaronder bevinden zich vrijwel alle belangrijke archeologische voorwerpen uit de periode 900-1100 die in ons land zijn gevonden. Topstukken zijn een Vikingdrinkhoorn uit de Onze Lieve Vrouwe-basiliek in Maastricht en het beroemde Evangeliarium van Egmond uit de Koninklijke Bibliotheek. Maar ook zwaarden, scheepshout en gouden sieraden zijn van de partij (waaronder de recente schatvondst van Hoogwoud), evenals muntschatten, het borstkruis van Sint-Servaas, de oudste schaakstukken van Nederland en een houten ladder uit een waterput. Uit internationale verzamelingen zijn belangrijke voorwerpen geleend, zoals een tafeltje van ivoorsnijwerk met keizer Otto II uit het Castello Sforzesco (Milaan) en een astrolabium uit het Landesmuseum Kassel in Duitsland.
Tijd van grote veranderingen
Het midden van de Middeleeuwen, de periode 900-1100, is voor Nederland een tijd van ingrijpende veranderingen in landschap, bevolking, bebouwing, taal en cultuur. Tussen 900 en 1100 ontstaat een ‘Nederland’ dat nu nog herkenbaar is, met dijken om ontgonnen land, een burcht na elke rivierbocht en kerktorens aan de horizon.
Lunch: Grandcafé de Burcht
Rondwandeling onder leiding van gids Frank Elzas
Woensdag 3 april:
Amsterdam: trein + metro
Koffie bij Het Hooischip
Jan Six in 2 groepen van 8 personen
Welkom bij de Collectie Six, een historische verzameling van kunst, antiek en van familiearchieven gedurende meer dan tien generaties bijeengebracht door de familie Six en aangetrouwde families als Tulp, Hop, Van Winter, Teding van Berkhout, Bosch Reitz en Van Styrum.
In 1915 verhuisden mijn overgrootouders van de Herengracht 509-511 naar het huidige woonhuis aan de Amstel.
Over de Collectie wordt vaak gezegd dat zij rijk is en tot de verbeelding spreekt. Schilderijen van onder andere Rembrandt, Paulus Potter en Saenredam zijn altijd in de familie gebleven. Elk schilderij of object heeft een eigen verhaal, en vormt een onlosmakelijk en samenhangend deel van het erfgoed van onze familie en haar geschiedenis.
De Collectie Six bestond al ver voordat wij geboren werden, en zal, naar wij hopen, nog vele generaties voortbestaan. Al sinds de 17e eeuw deelt de familie ons kunstbezit belangeloos met belangstellenden en het doet ons dan ook veel genoegen u uit te nodigen voor een bezoek aan ons huis.
Ons gastenboek gaat terug tot 1809, waar in 25 delen namen voorkomen zoals Rembrandt en Vondel, maar ook handtekeningen staan van onder anderen president Roosevelt en tsaar Alexander I. Door bij uw bezoek uw naam in het gastenboek te schrijven, kunt u ok iets toevoegen aan de historie van de Collectie.
Jan en Annabelle Six van Hillegom
TIP: lees het boek van Geert Max over Jan Six!
Lunch: Eetcafe de Magere brug!
Hermitage = H'Art museum: expositie over Julius Caesar, met rondleiding.
Met de titel ‘Julius Caesar, Ik kwam, ik zag en ging ten onder’ brengen wij onze allereerste tentoonstelling in H'ART Museum over Julius Caesar. Via een unieke collectie van bijna 150 historische objecten, beleef je dit spannende verhaal uit de wereldgeschiedenis en volg je het bewogen leven van Caesar. Van zijn beroemde opkomst als gewone Romeinse burger tot gelauwerde generaal, helemaal tot aan zijn beruchte ondergang en uiteindelijk tot zijn moord. Ontdek alles over zijn verbond (en affaire) met Cleopatra en hun nalatenschap. Caesar veroorzaakte een culturele golfbeweging en inspireerde van Shakespeare tot in hedendaagse films. Terwijl je langs de artefacten reist, ontrafel je de mythen rond zijn persoon en kom je dichter bij de realiteit van zijn heerschappij, zijn overwinning, alle hoogtepunten maar ook de duistere kanten van zijn levensreis. Onze wens is dat je uiteindelijk zelf kunt beslissen wie Caesar is, en wat hij betekent in de wereld van vandaag.
Woensdag 24 april
Harderwijk: trein + bus (of carpoolen)
Koffie bij eetcafe de Bank
Rondwandeling door 2 gidsen van het Gilde van ongeveer een uur!
Zw vertellen dan het verhaal van de stad en kunnen we bekende gebouwen bezoeken, die alleen met een gids toegankelijk zijn.
Lunch: Restaurant de Boterlap
Marius van Dokkum
Een museum waar hardop gelachen wordt, waar wildvreemden met elkaar in gesprek raken voor een schilderij en waar kinderen net zo veel plezier aan kunst beleven als grote mensen. Dat is uniek. Dat is het Marius van Dokkum Museum. Het enige geregistreerde museum in Nederland van een levende kunstenaar.
In 2015 exposeerde Van Dokkum in het Stadsmuseum in Harderwijk. De tentoonstelling was een enorm succes. Uit het grote aantal bezoekers en de enthousiaste reacties bleek dat het publiek was gevallen voor het werk van Marius van Dokkum. En Marius viel op zijn beurt voor de stad Harderwijk, met z’n mooie pleinen, straatjes en monumenten. Hij voelde zich er zo thuis dat hij samen met het Stadsmuseum op zoek ging naar een geschikte locatie waar hij zijn werk permanent zou kunnen tonen.
Zijn oog viel op een van de mooiste panden van Harderwijk, de voormalige Snijkamer van de Universiteit van Harderwijk. Hier ontleedden de professoren destijds onder toeziend oog van hun studenten lichamen tijdens de zogenoemde anatomische lessen. Deze markante historische locatie heeft na een grondige verbouwing een nieuwe en unieke bestemming gekregen: een museum gewijd aan het werk van een levende kunstenaar.