Schooltuinen met ‘Het Groene Hart’

          Evelaer schooltuin     

Schooltuinenproject ‘Het Groene Hart’ is gestart in 2010 en heeft als basis Buurtcentrum d’Evelaer, centraal gelegen in het Heemskerkerduin. In dit tuindersgebied in de gemeente Heemskerk is van oudsher veel agrarische kennis aanwezig is.

Het Groene Hart probeert scholen enthousiast te maken voor een schooltuin en ondersteunt de basisscholen hierin door de inzet van vele vrijwilligers : plant-opa’s, maar ook plant-oma’s, plant-mama’s en plant-papa’s.

moestuinbakken wethouder Beentjes

Wat houdt het schooltuinenproject in?

YouTube-kanaal waarin vlogs staan die je kunt bekijken en die een inkijkje geven bij de verschillende schooltuinen.

Kinderen leren door middel van een schooltuin wat er komt kijken bij het kweken van allerlei groenten, fruit en bloemen. Er wordt geprobeerd kinderen enthousiast te maken voor de natuur.
We hopen dat de kinderen daardoor ook meer groente en fruit gaan eten. En dat is ook nodig, want uit de Gezondheidsmonitor van de GGD én  volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum eten Heemskerkse kinderen te weinig groente en fruit.
Door middel van schooltuinen wordt bijgedragen aan de gezondheid van de kinderen. Het is niet alleen leerzaam, maar natuurlijk ook hartstikke leuk. Het zelf meemaken van het groeiproces vergeten de kinderen nooit meer. En wat is leuker dan je eigen gekweekte groente of fruit  te proeven?

verkoop kraam oogst

Plant-opa’s - Plant-oma's - Plant-papa's - Plant-mama's
Plant-opa's begeleiden 1 x per week (in overleg met de school over de dag en tijdstip) alles wat er bij het onderhouden van een moestuin komt kijken. De plant-opa’s leren de kinderen schoffelen, spitten, zaaien, opbinden, mesten en oogsten. Ook laten zij de kinderen proeven van de producten. Met een speciaal hesje zijn zowel kinderen als plant-opa’s goed herkenbaar in de tuin.


Het initiatief van de plant-opa’s is begonnen als een vervolg op het project van wijkteam Duin tot Dorp ‘Het mooiste tuintje in Heemskerk’. Na dit project was de wens van het wijkteam om dit door te trekken naar een schooltuinenproject. Buurtcentrum d’Evelaer heeft deze wens opgepakt door basisscholen structureel te ondersteunen door vrijwilligers, en door deze vrijwilligers te begeleiden en bijscholen.

“Het is heel leuk om te zien hoe jong en oud samen werken”, aldus Cindy Henneman, coördinator van het Schooltuinenproject ‘Het Groene Hart’. ” De opa’s wilden eerst geen lesgeven aan de kinderen. Ze vonden dat lesgeven iets was voor juffen en meesters. Die hadden er tenslotte voor geleerd. Maar nu weten de opa’s wel beter. Ze weten een hoop over de tuinen te vertellen en de kinderen zijn ontzettend leergierig. De laatste tijd zien we dat er ook steeds meer vrijwilligers zich aanmelden. De nieuwe vrijwilligers leren van de andere vrijwilligers en kunnen op deze manier het stokje overnemen. Hier zijn we hartstikke blij mee!”

P1000315

 10 Deelnemende scholen: Leonardusschool, de Zilvermeeuw , de Lunetten , de Bareel, Kindcentrum  de Marel,  .de  Anne Frankschool, de Kariboe, het Rinket en Heliomare.

Projecten van het Groene Hart

*Kwekerijbezoeken:
Agrarische bedrijven in Heemskerk dragen ook hun steentje bij aan dit project. Kinderen van de 8 scholen brengen in januari, februari en maart een bezoek aan een van de deelnemende kwekerijen.  (elk jaar 16-18 bezoekjes).

* Voor scholen: mijn school wil een excursie bij een kwekerVoor scholen: mijn school wil een excursie bij een kweker

* Voor kwekers: Ik ben een kweker en wil mijn bedrijf openstellen voor basisscholen

*Tentoonstelling
1x per jaar wordt, in samenwerking met het Cultuurhuis Heemskerk, een tentoonstelling in het gemeentehuis neergezet. De tentoonstelling is met behulp van de kinderen uitgewerkt.

tentoonstelling gemeentehuis tentoonstelling in het gemeentehuis van Heemskerk.

*Vergadering
Tweemaal per jaar organiseert het informatiepunt vergaderingen voor alle scholen die een schooltuin hebben/willen. De vergaderingen over de schooltuinen vinden plaats in oktober en maart. In maart is er overleg over de start van het schooltuinseizoen, in oktober de evaluatie. Tijdens deze bijeenkomsten zijn de plant-opa’s, de docenten die in de schooltuin werken, NME en andere betrokken aanwezig. De bijeenkomsten vinden op verschillende scholen plaats om zo een kijkje te kunnen nemen in elkaars schooltuin. Na de bijeenkomst krijgen de scholen iets mee voor in de eigen schooltuin bv bollen, zaadjes of materiaal!
notulen vergadering dd 25-02-2020

*Kennemer Bloemendagen
Kinderen maken een kunstwerk van schooltuin- producten en word door keurmeesters beoordeeld.Wedstrijdelement

*Vrijwilligers bedanken  Educatief Uitje voor de plant opa’s/oma’s als bedankje. 2018: bezoek aan schooltuin in Assendelft , daarna zelf koken en eten met de groenten en kruiden uit de tuin. Én natuurlijk de zelfgekookte maaltijd opeten in Buurtcentrum d'Evelaer

*project met de Brede school en Cultuurhuis Heemskerk

*Kom in de Kas 1 x 2 jaar doen de Schooltuinen mee aan dit landelijke project .

*Uitwisseling  scholen brengen een bezoek aan elkaars schooltuin en maken iets lekkers voor elkaar.  We doen een quiz is de klas over de schooltuin.

Wil je ook een schooltuin opzetten of meehelpen als plant-opa, plant-oma, plant-mama of plant-papa? Kijk op de website www.evelaer.nl of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Inspiratie voor basisscholen: